Gáz nagykereskedelem

Gáz nagykereskedelem

A BELL Holding Corporation tíz éve foglalkozik gázkereskedelemmel, ezen belül is elsősorban autógáz (LPG) és sűrített földgáz (CNG) értékesítésével, melyet vasúton, közúton és tengeri hajózással szállítunk, elsősorban a volt szovjet tagállamok területéről a Fekete tengeren keresztül Európába, illetve Észak Afrikába. Jelenleg 4 országban van leányvállalatunk, és 32 országban vagyunk jelen az LPG kereskedelemben, mint dinamikusan fejlődő független gázkereskedő cég.

Forgalmazott típusok

propán

A propán három szénatomos alifás alkán gáz, de magas nyomáson, folyadék állapotban szállítják. Motorok, és háztartási fűtőeszközök leggyakoribb tüzelőanyaga.

bután

A bután igen gyúlékony, színtelen, könnyen cseppfolyósítható gáz.

PB gáz

Az összes alternatív energiahordozó közül a propán-bután rendelkezik a legtisztább és legmagasabb fűtőértékkel, mivel a cseppfolyós gáz vegyi összetétele nagyon egyszerű. A cseppfolyós gáz propánból, butánból és ezek keverékéből áll. A propánt (C3H8) és a butánt (C4H10) kőolaj-finomítókban, valamint a földgázmezők gázfeldolgozó üzemeiben választják le a nyersolajból és a nyers földgázból. Ezekből három termék kerül kereskedelmi forgalomba energetikai célokra:

  • a propán-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) propán és propán,
  • a bután-gáz: közel tiszta (minimum 95 tömeg %) bután és bután,
  • a PB-gáz: a propán és a bután keveréke, amely legfeljebb 60 tömeg % butánt tartalmaz.

A földgázhálózattól távol eső fogyasztókat energiaellátását is meg lehet valósítani cseppfolyós PB-gázokkal, többek között a magas fűtőértékük miatt (45,5 – 46,5 MJ/kg). Eredeti állapotukban a cseppfolyós PB-gázok színtelenek és szagtalanok, emiatt a forgalomba hozataluk előtt szagosítják őket, hogy esetleges visszaszivárgásuk esetén felismerhető legyen már 1:250 gáz-levegő aránynál is. 1 tonna PB-gázhoz körülbelül 30 gramm etil-merkaptánt vagy ezzel egyenértékű, kellemetlen szaghatású kénvegyületet kevernek. Ez az adalék a felhasználás során semmilyen külön veszélyt nem jelenthet, a gázzal együtt elég, és az égési tulajdonságokat nem befolyásolja. Az égés során keletkező égéstermék már teljesen szagtalan. Normál légnyomáson a PB-gáz légnemű, csak nagyon alacsony hőmérsékleten, vagy nagy nyomás hatására válik cseppfolyóssá. A gázt legtöbbször nagy nyomáson, cseppfolyós formában tárolják, ez megkönnyíti a szállítását, illetve a palackokban vagy tartályokban történő tárolását.

LPG

A cseppfolyós autógáz, más néven LPG, vagy LP Gáz folyékony halmazállapotú szénhidrogén gázok elegye (propán-bután keverék), amelyet gépjárművek üzemanyagaként használnak. A cseppfolyós gáz nemzetközi jelölése az LPG (Liquefied Petroleum Gas). Közel azonos összetételű háztartási fűtési és főzési palackos gázzal, melyet röviden PB-gáznak neveznek. Előnye, hogy kis helyen tárolható, és gazdaságosan szállítható. Mérgező anyagokat nem tartalmaz.Környezetkímélő módon ég (CO,CO2,Nox).

CNG

A CNG (Compressed Natural Gas) vagy sűrített földgáz nagy nyomás alatt tárolt szénhidrogén gázok elegye, amelyet gépjárművek üzemanyagaként, valamint fűtésre használnak. Kémiailag főleg metánból – CH4 – álló, nagy energiatartalmú, egyszerű szerkezetű molekula. Magas hidrogén tartalma miatt magas az energiatartalma, fajlagosan kis széntartalma miatt elégetésekor kevés CO2 keletkezik. A CNG biztonságos, mivel fő összetevője metán, amely nem mérgező, és mivel könnyebb a levegőnél, az esetleges szivárgásnál könnyen elillan, nem halmozódik fel és nem is képződik belőle robbanásveszélyes elegy.

Forrás: Wikipédia, energiapedia.hu
Hivatkozás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Prop%C3%A1n

Hivatkozás: http://hu.wikipedia.org/wiki/But%C3%A1n

Hivatkozás: http://energiapedia.hu/propan-butan

Hivatkozás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Autógáz

Hivatkozás: http://hu.wikipedia.org/wiki/CNG

Kérjen ajánlatot!

Felhasználási feltételek

Ha Ön e weboldalt meglátogatja, elfogadja az alábbi feltételeket: A weboldalon fellelhető minden (szöveges, fotós és letölthető) tartalom a Bell Home Spa Kft. szellemi tulajdona. Tilos a weboldal tartalmának bármely részét, bármilyen módon lemásolni, utánozni, vagy közzétenni, a tulajdonosának írásbeli jóváhagyása és beleegyezése nélkül. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. A Bell Home Spa Kft. követelheti a jogsértés abbahagyását és kárának megtérítését. A felhasználási feltételeink nem ismerete nem mentesít azok hatálya alól, ha Ön ezt az weboldalt nézi, akkor Önre a felhasználási feltételek érvényesek.